Suloiset sipulikukat

Suurpakkaukset superhintaan! Viime lauantainen puutarhapäivä toi mukanaan mukavia tarjouksia, jotka ovat edelleen voimassa. Suunnitteletpa siis pihallesi sipulikukkia, haluatpa helppohoitoisia kylvöksiä tai oletpa vailla ergonomisia työkaluja, Megan puutarhaosastolla kannattaa kevään mittaan pistäytyä.

 

Megamyyntiareenan puutarhatarjouksia

 

Tällä kertaa sukellamme sipulien ja mukuloiden maailmaan ja kertaamme muutamien yleisimpien lajien hoito-ohjeet. Suurpakkauksissa on tarjolla erilaisia daalioita (5 kpl/pss), gladioluksia (25 kpl/pss), liljoja (5 kpl/pss) sekä freesioita (50 kpl/pss). Kaikki ovat värisekoituksia. Sipulit ostettavissa joko myymälästämme tai verkkokaupastamme.

 

Kukkasipulipussit

 

LILJAT

Helppohoitoisia, jo ensimmäisenä vuonna komeasti kukkivia kasveja, joista on olemassa lukuisia erilaisia lajikkeita. Kukinta heinä-elokuussa. Korkeus ja väri vaihtelee, matalammat sopivat hyvin ruukkukasvatukseen ja korkeammat kukkapenkkiin. Liljat viihtyvät auringossa, multavassa kalkitussa maassa, jossa vesi ei seiso. Keväällä ja kesällä lannoitus yleislannoitteella, syyskesällä syyslannoite. Kukkapenkin päälle kasattu lumi eristää pakkaselta ja antaa sopivan talvisuojan.

 

Erilaisia liljoja

 

Liljat voi istuttaa myös suoraan maahan, mutta kukinta aikaistuu esikasvattamalla. Mukulat istutetaan ruukkuihin huhtikuussa ja ruukut siirretään valoisaan itujen ollessa 4-5 cm. Taimet karaistuvat, kun ne viedään lämpiminä päivinä ulos. Ruukku siirretään kokonaan ulos tai kasvit istutetaan maahan (sipuli 10-15 cm syvyyteen) yöpakkasten mentyä. Halkaisijaltaan alle 15 cm ruukkuun sopii 1-2 sipulia, suurempaan enemmän.

 

Kukinnan jälkeen myös ruukkuliljat kannattaa istuttaa maahan, jossa ne talvehtivat ja saavat kylmäkäsittelyn seuraavan kesän kukintaa varten. Lisätään sivusipuleista. Käytännössä sipulit kannattaa kaivaa ylös muutaman vuoden välein (keväällä tai syksyllä), jakaa ne ja istuttaa uudelleen.

 

Erilaisia liljoja

Gladiolukset

 

GLADIOLUKSET

Viihtyvät runsasmultaisessa hiekansekaisessa (läpäisevässä), kalkitussa maassa. Aurinkoinen ja tuulensuojainen paikka on gladiolukselle paras. Kukkavarret kasvavat noin metrin korkuisiksi (40-150 cm riippuen lajikkeesta) ja ne vaativat usein tuentaa. Gladioluslajikkeita on paljon eri värisiä. Kukinta ajoittuu heinä-syyskuulle ja sitä voi jatkaa myöhään syksyllä pidempään suojaamalla kukinnot harsolla pakkasöinä.

 

Gladiolukset

 

Sipulit istutetaan ruukkuihin huhtikuussa ja karaistaan ulkona lämpiminä päivinä. Hallaöiden mentyä siirretään ulos, joko isoon ruukkuun tai maahan 5-10 cm syvyyteen. Voidaan istuttaa myös suoraan maahan, jolloin kukinta siirtyy myöhäisemmäksi. Maahan istutettaessa kasvuunlähtöä nopeuttaa harsopeite. Kastelusta ja lannoituksesta kannattaa huolehtia koko kasvukauden ajan.

 

Syyspakkasten tultua ja maanpäällisen kasvuston kuoltua mukulat kaivetaan ylös ja niiden annetaan kuivahtaa. Säilytetään talven yli hiekassa tai turpeessa n. 5°C lämpötilassa. Huolehdi, että mukulat eivät pääse kuivumaan liikaa.

 

Daaliankukka

 

DAALIAT

Lajikkeesta riippuen korkeus noin 35-150 cm, olemassa paljon eri värisiä ja muotoisia kukkia. Suurikasvuiset lajikkeet tuetaan. Kukinta heinä-syyskuussa. Kukintaa voi pidentää syksyllä suojaamalla kukkavarret harsolla pakkasöinä. Paras kasvupaikka on aurinkoinen tai puolivarjoinen, suojaisa ja maaperältään läpäisevä. Daaliat tarvitsevat runsaasti vettä ja ravinteita.

 

Juurakot istutetaan ruukkuihin huhtikuussa ja viedään lämpiminä päivinä ulos taimien karaisemiseksi. Tasainen kosteus. Maahan tai suuressa ruukussa ulos (vaatii ison multatilan) kesäkuussa vasta yöpakkasten mentyä ohi. Erittäin hallanarka!  Syksyllä varsien palelluttua ne leikataan ja juurakot talvetetaan kuivassa ja viileässä (esimerkiksi turpeessa) n. 5°C lämpötilassa. Keväällä juurakot istutetaan uudelleen.

 

Daaliat

Freesiat

 

FREESIAT

Ehkä paremmin leikkona tunnettu freesia on siro ja viehkeän tuoksuva lisä sipulipuutarhaan. Joidenkin mielestä tämä kaunokainen on helppo kasvatettava, toisten mielestä vaikea, mutta ainakin sitä kannattaa kokeilla! Korkeus 30-50 cm, paljon kauniita värivaihtoehtoja sekä yksinkertaisin että kerrotuin kukin. Viihtyy aurinkoisella, lämpimällä ja suojaisalla kasvupaikalla tai kausikasvihuoneessa. Tasainen kosteus ja ravinteikas, multava maa.

 

Istutetaan ruukkuihin huhti-toukokuussa ja itujen noustua sijoitetaan mahdollisimman valoisaan paikkaan kasvamaan. Jos kasvustosta haluaa tiheän, sipuleita voi istuttaa päällekkäin vaikka kahteen kerrokseen. Karaistaan ulkona lämpiminä päivinä, jopa lämpiminä toukokuun öinä harsolla suojattuna. Kesäkuussa hallaöiden mentyä ruukut siirretään ulos tai taimet istutetaan maahan.

 

Syyspakkasten tultua mukulat voi nostaa maasta ylös ja talvettaa joko samassa ruukussa tai siirtää kuivaan hiekkaan tai turpeeseen. Sopiva lämpötila on viileä huoneenlämpö, noin 15-20°C. Jos talvetat freesiat samassa ruukussa, kannattaa sipulit muutaman vuoden välein nostaa pois, irrotella toisistaan ja istuttaa uudelleen uuteen multaan.

 

Freesiat sateessa
Kauniin kesäisen kuvan freesioista sateessa on kuvannut John Morgan/Flickr.

 

Tallenna