Chilin lämpöä pakkaspäiviin

Chilit eli tuliset paprikat kuuluvat vanhimpiin ihmisen viljelemiin kasveihin. Ne ovat levinneet Etelä-Amerikasta joka puolelle maailmaa ja jo viikinkien aikana paprikoita käytettiin ainakin lääkerohtoina. Chilipaprikat ovatkin maailman vitamiinipitoisimpia hedelmiä ja niiden terveyshyötyjä tutkitaan koko ajan lisää.

 

Chilin hyötyjä

 

Chilin polte aiheutuu kapsaisinoideista, jotka ovat sekä antioksidanttisia että antimikrobisia. Tunnetuin näistä on kapsaisiini, joka harhauttaa ihmisen tuntoaistin uskomaan, että sitä vahingoitetaan, mutta mitään fyysistä vahinkoa ei oikeasti tapahdu. Kipuaistimus kuitenkin aiheuttaa kehossa hälytyksen, joka saa aivot vapauttamaan luonnon omia puudutusaineita ja mielihyvähormoneja endorfiineja. Tulisen chilin vaikutus voi vastata nautinnoltaan juoksulenkkiä tai saunomista.

 

Punaisten chilien lisäksi tunnetaan keltaisia, vihreitä, violetteja ja lähes mustanpuhuvia lajeja ja lajikkeita. Muodoltaan chilit voivat olla pyöreitä, pitkulaisia, kapeita tai leveämpiä ja pinnaltaan sileitä, mutkaisia tai jopa ryppyisiä..
Punaisten chilien lisäksi tunnetaan keltaisia, vihreitä, violetteja ja lähes mustanpuhuvia lajeja ja lajikkeita. Muodoltaan chilit voivat olla pyöreitä, pitkulaisia, kapeita tai leveämpiä ja pinnaltaan sileitä, mutkaisia tai jopa ryppyisiä.

Terveellistä?! Ehdottomasti kyllä. Herkullista? Tämä jakaakin enemmän mielipiteitä. Chilejä sekä rakastetaan että vihataan. Tosiasia on kuitenkin se, että chilit ovat keränneet joka puolella maailmaa ympärilleen kasvavan määrän innokkaita harrastajia. Tämä viljely- ja maisteluharrastus koukuttaa myös miehiä eikä chiliä äijämäisempää kasvia helpolla löydykään.

 

Punaisten chilien lisäksi tunnetaan keltaisia, vihreitä, violetteja ja lähes mustanpuhuvia lajeja ja lajikkeita. Muodoltaan chilit voivat olla pyöreitä, pitkulaisia, kapeita tai leveämpiä ja pinta voi olla sileä, mutkainen tai jopa ryppyinen.

Ravintoloiden listoilla on nykyään runsaasti tulisia ruokia ja siementarjonta on laaja. Jopa chilinsyönnin MM-kisat järjestetään joka vuosi ja tulisimman chilin tittelistä väitellään jatkuvasti. Chileillä on kuitenkin paljon monivivahteista makua tarjottavana tulisuuden lisäksi. Ei ole edes tarpeen testailla polttavimpia lajikkeita (ellei vartavasten halua), koska chileistä löytyy todella laaja valikoima myös mietoja ja keskitulisia vaihtoehtoja.

 

Tähän kategoriaan asettuvat Megan valikoimista löytyvät, todella herkulliset Buga´s-tuotteet. Chilikastikkeiden lisäksi tuoteperheeseen kuuluu useita erilaisia chilihilloja. Tulisimmat tuotteet ovat keskitulisia eli tottuneen chiliharrastajan suuta ne eivät polta, mutta makua on senkin edestä. Miedoimmat tuotteet ovat vain lievästi tulisia ja ne sopivat myös chiliin tottumattomaan suuhun.

 

Herkulliset Buga´s chilihillot

 

Miedoin ja suosituin chilihillo on chili-appelsiini-vadelma, joka sopii vaikka jäätelön kastikkeeksi. Chili-päärynä-puolukka on hiukan voimakkaampi, erittäin maukas hillo. Seuraavana tulisuusasteikolla on chili-granaattiomena, joka on juoksevassa, kastikemaisessa muodossa. Voimakkain hilloista on kastikemainen chili-karpalo. Kaikki hillot sopivat hyvin yhteen juustojen kanssa, grillaukseen ja kanan kaveriksi.

 

Chilikastikkeista voimakkain on jauhettu chilipippuri, joka sisältää tuoreena murskattua chiliä sekä suolaa. Tämä kastike lisää ruoka-annokseen toivottua tulisuutta, mutta ei polta liikaa.

 

Ihanat chilit

 

Lisäksi kastikevalikoimassa ovat Kaukasian herkulliset perinnekastikkeet, adzhikat, jotka ovat peruschiliä jonkin verran miedompia. Monet chiliharrastajat ovat todella tykästyneet näihin kastikkeisiin, vaikka ne eivät saakaan lieskoja nousemaan suusta. Tulisuuden korvaa huikea maku. Kaukasian Adzhika on herkullinen sekoitus chiliä ja yrttejä, kehitetty vaativaan makuun. Isoäidin Adzhika on keskitulinen sekoitus chiliä, vihanneksia ja yrttejä, erittäin täyteläinen ja maukas kastike.

 

Maukkaat Buga´s chilikastikkeet

 

Nämä kaikki maistuvat chilihillot ja -kastikkeet löydät Megamyynti Areenan valikoimista Orimattilasta. Purkissa on 170 g ja sen hinta on 4,95 €. Saatavilla on myös pahvisia lahjapakkauksia, joihin voit pakata kolme valitsemaasi makua. Huippukiva tuliainen tai lahjaidea!

 

Buga´s-tuoteperhetta myydään yli 40 maassa, mikä  kertoo omaa tarinaansa tuotteiden suosiosta. Näille chiliherkuille (joita ei muuten lähimarketista löydykään, myyntikanavia ovat pääasiassa messut ja markkinat) on muodostunut oma asiakaskuntansa, joka palaa ostamaan suosikkejaan uudelleen ja uudelleen. Joko sinä olet maistanut?

 

Chililahjapakkaus

Nyt on ainutkertainen mahdollisuus voittaa kolmen omavalintaisen Buga´s chilituotteen maistelupakkaus. Arvomme kolme chiliherkuilla täytettyä pahvista lahjapakkausta yhteistyössä tuotteiden maahantuojan, Neorex Oy:n kanssa. Voit osallistua arvontaan joko Megamyynti Areenan myymälässä Orimattilassa, tämän blogin kautta tai Megan Facebookissa.
Chilin sadonkorjuuta

 

Kirjoita alla olevalle lomakkeelle yhteystietosi, sekä se, mitkä kolme purkkia haluaisit voittaa. Voittajat saavat toivomansa tuotteet pakattuna lahjapakkaukseen. Jos jokin tuote on tilapäisesti loppu, vaihdamme sen toiseen chilituotteeseen.

 

Osallistumisaikaa on sunnuntaihin 29.1. saakka ja palkinnot arvotaan maanantaina 30.1. Palkinnot ovat ainoastaan noudettavissa Megasta, niitä ei postiteta. Onnea matkaan!

 

OSALLISTUMINEN CHILITUOTTEIDEN ARVONTAAN

Tähdellä merkityt ovat pakollisia kenttiä!


Nimi: (*)

Sähköpostiosoite: (*)

Puhelinnumero:

Mitkä kolme chilihilloa tai -kastiketta haluaisit voittaa: (*)

Haluatko liittyä postituslistalle?
Kyllä.

 

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna