Iloa ja eloa pihalle!

Pehmeä, ihanasti lämmittävä auringonvalo ja keväinen linnunlaulu on kombo, jota ei voi sanoin kuvailla, eikä siihen ikinä kyllästy. Maaliskuu saapuu yhtä tervetulleena vuosi toisensa jälkeen.

 

Varpunen

 

Linnut liittyvät saumattomasti Suomen kevääseen ja niiden pesintäaika alkaa olla lähellä. Siksi esittelimme edellisessä blogijutussa upeita sorvattuja pönttöjä, joissa varmasti kelpaa asua. Myymissämme pöntöissä on säänkestävä katto ja ilmastoitu pohja. Sekä katto että pohja ovat irrotettavissa, joten pöntöt on helppo siivota ja huoltaa. Poikasten ulospääsyä helpottaa kairauksen jäljiltä rosoiseksi jäänyt sisäpinta.

 

Uniikkeja koteja
Pöntöissä on yhdeksän erilaista mallia, jotka soveltuvat pienistä tiaisista isoille pöllöille ja vesilinnuille. Myös lepakolle ja liito-oravalle omat asuntonsa. Hinnat alkaen 12 €, tarkempi hinnasto löytyy tämän linkin takaa.

Kotipihalle voi huoletta ripustaa useampia vähän eri kokoisia, eri lajeille soveltuvia pönttöjä. Samanlajiset linnut tarvitsevat oman reviirin, mutta eri lintulajit voivat pesiä sovussa myös lähekkäin. Omakotitalon pihalla viihtyvät esimerkiksi sini- ja talitiainen, pikkuvarpunen, leppälintu, kirjosieppo ja mahdollisesti kottarainen. Jos asut lähellä vesistöä, myös telkkä ja koskelo tulevat mielellään asumaan pesäpönttöön. Sijoita pönttö vähän kauemmas vesirajasta, niin minkki ei tule tyhjentämään pesää.

 

Leppälintu

 

Mökkipihalle sopivat samat pöntöt kuin kotipihalle, mutta jos siellä liikutaan harvakseltaan, myös kuusitiaisen, pöllön, lepakon tai liito-oravan pönttöä voi kokeilla. Pääosin pöllönpöntöt kannattaa kuitenkin sijoittaa maanomistajan luvalla metsiin, koska pöllöt kaipaavat pesintärauhaa ympärilleen ja voivat olla aggressiivisia suojellessaan poikasiaan. Lintuharrastajat neuvovat mielellään pöllönpönttöjen sijoituksessa.

 

Sekä pöllöjen että vesilintujen pönttöihin tulee laittaa 5-10 cm kerros pehmikettä (esimerkiksi karkeaa sahanpurua tai sammalta) pohjalle, koska ne eivät itse kerää pehmustetta pönttöihinsä.

 

Pöllöjä

 

Entä puistot ja kerrostalopihat? Omasta asuinkunnasta voi tiedustella, saako sen alueelle ripustaa pönttöjä. Pihaan ripustettaessa myös taloyhtiöltä on oltava lupa. Jos pönttöjä saa laittaa, puistoihin sopivat hyvin esimerkiksi kottaraisen pöntöt. Myös käenpiika, varpunen ja talitiainen pesivät puistoissa. Kerrostalon pihalla varpunen, talitiainen ja kirjosieppo ovat yleisiä lajeja, mutta myös kottaraiset saattavat löytää sinne.

 

Linnunpönttö

 

Jos alue on rauhallista, pikkulintujen pöntöille riittää 1-2 metrin korkeus. Pihalla ne voi ripustaa vähän ylemmäs, niin linnut saavat enemmän pesintärauhaa. Pöllönpöntöt ja isompien lintujen pöntöt ripustetaan (2)3-6 metrin korkeudelle, riippuen sijainnista ja lintulajista. Ilmansuunnalla ei ole väliä, tärkeintä on, että aurinko ei pääse koko päivää porottamaan pönttöön. Pöntön sijainnissa kannattaa ottaa myös huomioon se, että poikasten on turvallista lähteä pesästä.

 

Pöntöt kiinnitetään muovinarulla tai rautalangalla joko puun ympäri tai sen vastakkaisilla puolilla oleviin vahvoihin oksiin. Isommat pöntöt kannattaa kiinnittää kahdella narulla. Kiinnityssolmu tehdään viistoon pöntön yläpuolelle, jotta puun paksuuskasvulle jäisi varaa. Ripustusnarun ja puunrungon väliin voi myös asettaa puukapuloita, joita on helppo poistaa puun kasvaessa.

 

Kiikarointia

 

Joko innostuksen kipinä syttyi? Lintuharrastus on mukaansatempaavaa puuhaa sekä pienille että isoille ja bongailu on helppo aloittaa vaikkapa seuraamalla muutaman pöntössä asuvan lintuperheen elämää! Nyt kiikarit kaulaan ja menoksi! Sitäpaitsi ilman kiikareitakin pärjää…

 

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna