Iloiset villavirsut ja muuta mukavaa

Jokunen viikko sitten saimme Megan valikoimiin Pirtin kehräämön kokonaan kotimaiset, kauniit ja laadukkaat langat ja värikkäät huovutusvillat. Moni on niitä jo innoissaan kokeillut ja palaute on ollut mukavasti positiivista. Langat ovat pehmeitä ja kevyitä työstää ja valmista tulee nopeasti niin neuloen kuin virkaten.

 

Mitä näistä sitten valitsisi? Kampalankaa, karstalankaa vai hahtuvaa? Itselleni termit olivat vähintäänkin hakusessa, joten päätin selvittää, minkälaisista langoista on kyse ja mihin ne parhaiten sopivat.

 

Pirtin kehräämön langoissa ei ole superwash-käsittelyä, eli ne huopuvat ellei niitä pese todella varoen. Kevyesti tai kokonaan huovutettaviin tuotteisiin nämä ovat juuri omiaan. Kaikki langat ovat 100 % suomalaista villaa, poikkeuksena ainoastaan nylonvahvisteinen karstalanka, joka ei myöskään huovu. Tässä langassa on villan lisänä 15 % nylonia.

 

Pirtin kehräämö
Pirtin kehräämöllä on yli 65 vuoden kokemus suomalaisen villan karstaajana ja kehrääjänä.

Kampalangat

Lanka on ns. painavaa lankaa eli se laskeutuu kauniisti. Sopii esimerkiksi huiveihin, shaaleihin, sukkiin, puseroihin, vauvanneuleisiin ja asusteisiin. Kampalanka soveltuu karstalankaa paremmin herkkäihoisille. Se huopuu hieman erilailla kuin muut valikoimissa olevat langat, pinta jää enemmän röpelöiseksi. Väreinä luonnonvärit sekä värjätyt sävyt.

 

Karsta- ja kampalankaa

 

Karstalangat

Huopuvat kauniin tasaisesti ja sopivat melkeinpä mihin tahansa vaatteisiin ja asusteisiin sekä kudonnaisiin kuten shaaleihin, rekipeittoihin, viltteihin ja seinätekstiileihin. Karstalankaa löytyy sekä luonnonväreissä että värjätyissä ja meleeratuissa sävyissä.

 

Silkkivillalanka

Sopii erityisen hyvin herkkäihoisille. Silkkivilla viilentää kuumaa ihoa ja lämmittää viileää ihoa, myös kosteana. Se ei allergisoi, sähköisty eikä kerää pölyä. Moni on sitä mieltä, että silkkivillasta neulotut asusteet auttavat jäsenissä tuntuvaan särkyyn ja kipuiluun ja siksi siitä tehdään paljon yösukkia, rannettimia ja säärystimiä. HUOM! TÄLLÄ HETKELLÄ (2018) VALIKOIMISSAMME EI OLE SILKKIVILLALANKAA.

 

Villasilkkilankaa Megassa

Hahtuvalankaa

 

Hahtuvalangat

Huovutettaviin töihin, muhkeisiin neuleisiin ja sisustustekstiileihin. Tästä langasta syntyvät myös myssyt, paksut ponchot, puserot, lapaset, tossut ja töppöset. Värivalikoima pitää sisällään luonnonvärejä, sekä kauniitä värjättyjä ja meleerattuja sävyjä.

 

Iloiset virsut

Hahtuvalanka on 4-säikeistä, kierteellistä lankaa. Se ei huovu yhtä paljon kuin hahtuva, mutta huopuu hyvin. Huovutettaessa kutistuvuus valmiissa työssä on noin 20-25%.

 

Kuvassa olevat Iloiset villavirsut on virkattu Pirtin kehräämön hahtuvalangasta. Niitä ei ole huovutettu. Koekäytössä töppöset ovat kestäneet hyvin kulutusta ja ovat jalassa ihanan lämpimät ja pehmoiset. Virsut syntyvät isolla virkkuukoukulla hyvinkin nopeasti. Langanmenekki koon 38-39 tossuihin on noin 120 grammaa. Ohje löytyy Megan iloiselta lankaosastolta tai voit tulostaa sen itsellesi tästä linkistä.

 

Hahtuva

Kiekolla oleva hahtuva on 2-säikeistä ja kierteetöntä. Erinomaista kaikenlaisiin huovutettaviin töihin, kuten tumput, tossut, huopahelmet ja villaiset vaippahousut. Sopii kehräykseen, vapaalankahuovutukseen sekä neula- ja märkähuovutukseen. Hahtuvaa voi myös käyttää niin, että tuotetta ei huovuta, esimerkiksi kevyisiin huiveihin. Tällöin tuote pestävä kevyesti ja varovasti hankaamatta sitä. Huovutettaessa kutistuvuus valmiissa työssä on noin 30%.

 

Meleerattuja hahtuvakiekkoja

 

Entäs ne villasukat? Mistä langasta?

Pirtin kehräämön paras sukkalanka on nylonvahvisteinen karstalanka. Se kestää käytössä ja saapassukkana paremmin kuin 100% villalangat. Paljon sukkia tehdään kuitenkin myös täysvillaisesta karstalangasta sekä kampalangasta. Näistä kahdesta kampalanka kestää kulutusta hiukan paremmin. Kampa- ja karstalankasukat ovat omiaan arkikäyttöön ja kotisukiksi. Silkkivillasukat taas ovat arjen pientä luksusta ja pelastavat öisin palelevat varpaat.

 

Villasukkia

 

Megamyyntiareenalla on myynnissä Pirtin kehräämön koko valikoima. Kovin läheltä näin laajaa kattausta ei löydy, joten poikkea ihmeessä tutustumaan! Osastolla voi hypistellä myös mallituotteita ja silmäillä neuleohjeita, joita on vapaasti jaossa.

 

Pirtin kehräämö Megassa

 

Arvomme yhteistyössä Pirtin kehräämön kanssa kaksi käsityöpakettia. Molempiin paketteihin kuuluu kaksi valinnaista tuotetta Megan valikoimissa olevista Pirtin kehräämön tuotteista. Haluatpa siis neuloa, virkata, huovuttaa tai tehdä kudonnaisia, jokaiselle löytyy jotakin!

 

Osallistumisaikaa sunnuntaihin 9.4. saakka ja mukaan pääset joko osastollamme, Facebookissa tai tämän blogin alareunassa olevan lomakkeen kautta. Arvomme voittajat maanantaina 10.4. ja palkinnot ovat heti sen jälkeen noudettavissa Megamyynti Areenalta. Palkintoja ei postiteta.

 

Erilaisia huovutustöitä
Huovutetut helmet sopivat hyvin pannunalusiin (ohje täällä) tai kaulakoruun (klikkaa ohjeeseen). Hahtuvalapasten ohjeeseen pääset tästä ja huovutettujen tossujen ohje löytyy täältä. Ohjeiden kaupallinen käyttö kielletty.

 

Edit. Arvonta on suoritettu ja voittajalle ilmoitettu. kiitos kaikille osallistujille.

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna