Kevätsiivous kestoräteillä?

Kässäkerhossa maaliskuun teemana ovat kestävät, konepestävät tiski- ja siivousliinat, jotka valmistuvat joutuisasti neuloen tai virkaten. Sopivia tähän tarkoitukseen ovat bambu- ja hamppulangat, puuvilla ja viskoosi sekä erilaiset sekoitteet näistä materiaaleista.

 

Miksi kestorätti? Ekologinen näkökulma on tietenkin ykkösjuttu. Kestoliinaa ei tarvitse nakata käytön jälkeen pois, vaan voit pestä sen yhä uudelleen ja uudelleen. Mitä enemmän käytät ja peset rättiä, sen paremmaksi se muuttuu, koska imukyky paranee pesujen myötä. Älä siis säikähdä, jos rätti ei tunnu heti imevän tarpeeksi, tämä ongelma ratkeaa itsestään.

 

Neulottu tiskirätti
Neulottu tiskirätti tekeillä. Kuva Flickr/Ilsaclarke.

 

Kestävä, pestävä luutu on myös ilo silmälle! Saat mielesi mukaan keittiöön väri-iloa tai sisustukseen sopivaa harmoniaa. Mikä ehkä parasta, bambu ja hamppu ovat luonnostaan antibakteerisia materiaaleja. Siksi rätti ei märkänäkään toimi bakteerien kasvualustana eikä ala haista tunkkaiselle. Silkkaa plussaa, vai mitä?

 

Bambulankoja
Teetee Bamboo & Co. -langat maaliskuussa tarjoushintaan 4 kpl 12 €. Yksittäin 3,75 €. Kerässä 50 g. Tarjolla paljon raikkaita, kauniita värejä. Langassa on 52 % bambuviskoosia ja 38 % puuvillaa. Puikot 2,5-3.

 

Eri materiaalit käyttäytyvät vähän eri tavoin. Bambu on sileää ja notkeaa, materiaalia on helppo neuloa tai virkata ja se sopii peruspyyhintään hyvin. Imukyky on mainio ja rätti on helppo vääntää kuivaksi. Hamppuliina on karkeampi ja se irrottaa tiukemmankin lian ja jämähtäneet tahrat pöydän pinnalta. Myös hampun imukyky on hyvä ja rätti kuivuu nopeasti. Paksumpana ja jäykempänä materiaalina sen työstäminen on bambua vähän raskaampaa. Puuvilla sopii hankaamiseen ja peruspyyhintään. Se ei ole niin imukykyistä ja kuivuu hitaammin kuin bambu ja hamppu. Myös pinnat saattavat jäädä kosteammiksi. Kuivana kaikki liinat soveltuvat pölynpyyhintään.

 

Erilaisia tiskirättejä
Harmaampikin päivä piristyy näillä räteillä. Kuvat: Flickr/becky bokern.

 

Bambu- tai bambusekoitelanka on varma valinta ja moni tykästyy juuri bambuisiin liinoihin. Kannattaa silti kokeilla eri materiaaleja ja löytää se itselle mieleisin vaihtoehto. Eri tarkoituksiin vaikka erilaisia, yksi rätti kun valmistuu helposti illan kuluessa tai vaikka automatkan ajankuluna. Myös lahjaideana käsintehty kestoliina on uniikki ja aina tarpeellinen.

 

Rätin koko on sopiva, kun se tuntuu kädessä hyvältä, esimerkiksi noin 20×20 cm tai 25×25 cm. Siivousliina voi olla vähän tiskiliinaa isompi. Neulo haluamaasi neulosta tai virkkaa kiinteillä silmukoilla, pylväillä tai keksimälläsi kuviolla. Väljä neulos kuivuu nopeammin kuin tiivis.

 

 

Erilaisia tiskirättejä

 

Yllä olevat kuvat keskimmäistä lukuunottamatta Flickr/Arlenne McCracken. Hänen kuviensa yhteydestä löytyy myös ohjeet useimpiin malleihin. Keskimmäinen malli on Teeteen turkoosi tiskiliina, jonka ladattava ohje täällä. Teeteen sivuilta löytyy toinenkin neulottu malli, jonka saat ladattua tästä.

 

Olemme koonneet ideoita ja linkkivinkkejä kestoliinojen tiimoilta myös Pinterestiin, sinne pääset käsityösivujemme kautta. Eiköhän aloiteta!

 

 

Tallenna

Tallenna