Koteja kolopesijöille

Juuri NYT, lintujen pesinnän lähestyessä, on loistava aika hankkia tai nikkaroida pesäpönttöjä. Yle Luonnon Miljoona linnunpönttöä -kampanja jatkuu toukokuulle asti ja uusia tai kunnostettuja pönttöjä voi rekisteröidä siihen saakka Ylen sivustolla.

 

Pihapönttö

 

Nuorena hakattavien puiden määrä on kasvanut tehostuneen metsätalouden myötä. Talousmetsistä ei juurikaan löydy lahopuita, eikä niihin ehdi kasvaa iäkkäitä, suuria puita, joihin tikat voisivat pesänsä tehdä. Niinpä tikkojen (ja niiden nakuttamien pesäkolojen) vähentyessä kaikki muutkin kololinnut vähenevät huolestuttavaa vauhtia.

 

Sinitiainen

Pöllö

 

Onneksi me kaikki voimme helposti auttaa näitä asunnottomia. Oman pihapiirin ja puistometsien lisäksi talousmetsät ovat hyviä kohteita linnunpöntöille ja esimerkiksi pöllöistä pesiikin pöntöissä paikoin yli puolet. Aivan jokainen ripustettu pesäpönttö on mukana turvaamassa lajien säilymistä. Pöntön ripustamiseen pitää aina kysyä maanomistajan lupa.

 

Uniikkeja koteja

 

Joko arvaat, mistä näin kivan näköisiä pönttöjä löytyy? Innosta hihkuen ja hymyssä suin otimme viime viikolla vastaan ison kuorman luonnonpuupölkyistä sorvattuja pesäpönttöjä. Pöntöt on valmistanut Seppo Liikala yli 30 vuoden ja 110 000 pöntön mukanaan tuomalla rautaisella ammattitaidolla. Malleja ja kokoja löytyy yhdeksän erilaista, useille linnuille sekä lepakolle ja liito-oravalle omansa.

 

Kaikkien koverrettujen linnunpönttöjen katto on säänkestävää filmivaneria, pohja on tavallista vaneria. Molemmat ovat irrotettavissa, joten pöntöt on helppo puhdistaa pesintäkausien välissä. Pöntöissä on käytetty materiaalina erilaisia kotimaisia puulajeja; koivua, pihlajaa, haapaa, kuusta, lehtikuusta ja mustapoppelia, joten jokaista silmää miellyttävä vaihtoehto varmasti löytyy. Mukavaa on myös se, että pöntöt ovat uniikkikappaleita, ei mitään tusinatavaraa.

Sorvattujen linnunpönttöjen hinnat

 

Mikä sitten olisi paras pönttökoko omalle pihalle? Entä kesämökille tai naapurimetsään? Montako pönttöä pihaan voi laittaa ja mille korkeudelle? Jos lintuharrastus ei ole tuttu, mielessä pyörii varmasti kysymys jos toinenkin. Palaamme näihin seuraavassa blogijutussa ja autamme mielellämme sopivan pöntön valinnassa myös myymälän puolella!
Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna