Sipuliunelmia ja unelmasipuleita

Esikasvatusaika on alkanut ja Megan sipulibaari on taas avoinna. Tänä keväänä osasto henkii puutarhamessujen tunnelmaa, puulaatikot on täytetty tuhansilla sipuleilla, mukuloilla ja juurakoilla. Isot sipulit ja perennajuurakot myydään irtotavarana, vain yhden euron kappalehintaan. Pienemmät sipulit on pakattu 20-40 kappaleen pusseihin ja niiden hinta on 2,50.

 

Sipuleita ja perennoja

 

Lajeissa ja lajikkeissa on runsaasti valinnanvaraa ja autamme mielellämme sopivien kasvien valinnassa. Jos käytössäsi on kellari, upeasti kukkivat kannat, ylväät gladiolukset tai värikkäät daaliat voivat olla juuri Sinun juttusi. Jos kaipaat helppohoitoisia kasveja, jotka voi istuttaa maahan ja jättää talveksi sinne, haluat ehkä kokeilla huumaavan tuoksuisia kuningasliljoja tai näyttäviä puuliljoja. Myös perennoista löytyy valinnanvaraa, vaikkapa herkkiä syysvuokkoja, upeita pioneja tai vaatimattomia, mutta kauniita päivänliljoja. Pieneen ruukkupuutarhaan tai parvekkeelle ovat omiaan jaloleinikit, freesiat, iksiat, inkaliljat ja kallat.

 

Ihana kevät

 

Viime kevään blogijutussa (klik) tutustuimme daalian, gladioluksen, värililjojen ja freesian kasvatukseen. Tällä kertaa esittelemme kolme muuta mielenkiintoista kaunotarta.

Lyhtylilja

 

Ensimmäisenä LYHTYLILJA (Sandersonia aurantiaca), jonka paperilyhtyä muistuttavat kukat hohtavat aurinkoisen oransseina. Kerrassaan hieno, vähän harvinaisempi kasvi kokeiltavaksi. Pienehköt sormimaiset juurakot istutetaan vaakatasoon hiekkapitoiseen kukkamultaan, noin 8-10 cm syvyyteen. Esikasvatus sisällä huhti-toukokuussa, ulos yöpakkasten mentyä. Multa pidetään tasaisen kosteana koko kasvukauden ajan ja lannoitus aloitetaan kasvun voimistuttua. Tarvitsee tuekseen keppejä, seinustan tai säleikön. Korkeus noin 40-50 cm. Poista kuihtuneet kukat. Juurakot talvetetaan sisällä viileässä (esim. hiekassa tai turpeessa), noin 10-15 asteen lämpötilassa.

 

Aurinkoista värimaailmaa edustaa myös SOIHTULILJA (Kniphofia sp.), josta meillä on kokeilussa lajike ’Alzacar’. Rakettikukkanakin tunnettu kasvi vangitsee katseet hehkuvan oranssinkeltaisella väriloistollaan. Muiden esikasvatettavien sipulikukkien tapaan kasvatus ensin sisällä, karaisu ulkona lämpiminä päivinä ja istutus ulos yöpakkasten mentyä. Tähkämäiset kukat aukeavat alhaalta alkaen ja kukinta kestää muutamia viikkoja. Soihtulilja on Suomessa talvenarka. Se saattaa talvehtia hyvin suojattuna (ikivihreät lehdet kannattaa verkottaa jänisten varalta ja koko kasvi peitellä esim. havujen alle), mutta varmemmin säilyy sisällä viileässä talvetettuna.

 

soihtulilja ja tarhasoljo

 

Kolmas kiinnostava erikoisuus on upean voimakkaan sininen TARHASOLJO (Commelina tuberosa), josta ei Suomen oloissa kasvatettuna vielä löydy kovin paljon kokemuksia. Kyseessä on noin 40-60 cm korkea perennakasvi, jonka mukulat säilyvät talven yli sisällä viileässä talvetettuina. Kukkii pitkään ja siementää runsaasti, joten seuraavana vuonna kasvupaikalta voi nousta uusia pikkutaimia.

 

Nyt jos koskaan on kevätretken aika! Kiinnostavaa tutkailtavaa löytyy jo hyvinkin vihreän peukalon omaaville, mutta pulaan eivät jää myöskään harrastusta vasta aloittelevat. Sipulibaarin kasvit on selkeästi merkitty ja jokaisen kohdalta löytyy hoito-ohje. Myös istutustarvikkeita, multaa ja kevytsoraa on tarjolla eikä laajaa siemenvalikoimaakaan kannata ohittaa! Puutarhuri on paikalla opastamassa lauantaina 24.3. klo 11-14. Tervetuloa!