Luonnonsävyjä lankoihin!

Villan värjääminen kasveilla ja sienillä on osa suomalaista käsityökulttuuria ja vuosisatoja vanhaa perinnettä. Nuotiolla höyryävät rautapadat värikkäine liemineen luovatkin eloisan mielikuvan esiäitien ajoista ja värjäyksen historiasta.

 

Värjäyspata

Luonnonvärejä
Upeita, hehkuvia luonnonvärejä. Kuva: Wikimedia Commons.

 

Miksi luonnonvärejä? Ekologisempaa, kyllä. Lisäksi hellävaraisempaa iholle, koska luonnonvärejä käyttämällä selvitään paljon pienemmällä kemikaalilastilla kuin synteettisiä värejä käytettäessä. Yksi iso juttu ovat itse värisävyt. Niin pehmeitä, kauniita, toisiinsa saumatta sointuvia värejä ei vaan millään muulla keinolla saada.

Kesä ja syksy ovat loistavaa aikaa ainesten keräämiseen, koska metsät, niityt, pientareet ja puutarhat tarjoavat parastaan. Liemien keittely tuoreista aineksista onkin hauskaa ja leppoisaa lomapuuhaa, mutta kasvit ja sienet voi hyvin myös kuivattaa tai pakastaa odottamaan myöhempää käyttöä. Kuivaa kasvit ilmavassa paikassa, auringolta suojattuna. Ne eivät saa homehtua tai ruskettua. Kun kasvi murenee käsissä, se on tarpeeksi kuiva varastoitavaksi.

 

Luonnonväreillä värjätyt langat

 

Pidämme syksyllä värjäyspajan, joten jos aihe kiinnostaa, niin rohkeasti mukaan keräilemään ja kokeilemaan! Alla esitelty joitakin värjäyskasveja ja -sieniä. Värisävyt ovat suuntaa-antavia, lopputulokseen vaikuttavat esim. keräämisen ajankohta, kasvin kasvupaikka, sääolosuhteet, veden kovuus, langan keittoaika ja -lämpötila ja käytettävä puretusaine eli värin kiinnitysaine.

 

Sienten sävyjä
Sukkalankoihin saatuja punaisen ja keltaisen sävyjä sienistä. Kuva: AnnaKika / Flickr.

Luonnon väriaineksia

Luonnon väriaineksia

Värjäyslangat
Nämä kauniit sävyt on värjännyt ja kuvannut Kahvikisu / Flickr.

Muistathan jokamiehenoikeudet! Marjoja, sieniä, ruohovartisia kasveja sekä maahan pudonneita käpyjä voit vapaasti kerätä, mutta puunkuoren, lehtien ja puuaineksen sekä jäkälien ja naavan hyödyntämiseen on oltava maanomistajan lupa.