Siementen keruuta ja syyskylvöä

Kevät ja siemenpussit ovat tuttu yhdistelmä, mutta tiesitkö, että monia kasveja voi kylvää myös syksyllä? Syyskylvö aikaistaa ja usein parantaa seuraavan vuoden satoa ja tasaa puutarhan töitä vuodenaikojen kesken. Sopivaa kylvöhetkeä odotellessa on hyvä aika kerätä siemenet talteen ja muokata maa valmiiksi.

 

Kaliforniantuliunikko
Kaliforniantuliunikon kuivunut ja auennut siemenkota.

 

Omasta pihasta löytyy usein yllättävänkin paljon poimittavia siemeniä. Yksivuotisista kukista esimerkiksi krassin, unikon, samettikukan ja kehäkukan siemenet säilyttävät itävyytensä useita vuosia. Jos siemeniä ei kerätä, nämä kasvit kylväytyvät helposti itsekseen.

 

Kerättäviä siemeniä
Krassit tuottavat runsaasti siemenpompuloita. Joskus kerätessä löytyy mukavia yllätyksiä, kuten päivää paistatteleva leppäkerttu. Keskikuvassa sarviorvokin siemenkota ja oikealla lehtosinilatvan kuivunut kukinto.

 

Paprikansiemeniä
Chilin, paprikan ja tomaatin siemeniä voi irrottaa hedelmälihasta ja kerätä kuivumaan. Poikkeuksena F1-lajikkeet, jotka ovat jalostuksen tuloksena syntyneitä hybridilajikkeita. Nämä lajikkeet eivät tuota emokasvin kaltaisia jälkeläisiä ja niiden siemenet voivat myös olla steriilejä.

 

Myös kaksivuotisten kukkien sekä yrttien ja salaattikasvien (kuten mansikkapinaatti ja talviportulakka) sekä joidenkin kasvisten (tomaatti, paprika, chili, kurpitsa…) siemenet kannattaa poimia talteen. Harrastuksen kehittyessä pidemmälle, voit kokeilla kasvattaa vaikkapa kyssäkaalin kukkivaksi, jotta saat omia siemeniä. On hyvä kuitenkin muistaa, että siemenkylvöissä kaikki jälkeläiset eivät ole emokasvien kaltaisia. Kukkien värit saattavat muuttua ja esimerkiksi kerrannaisuus on häviävä ominaisuus.

 

 

Itsekylväytyvät lajit ovat yksi kasviryhmä, joille syyskylvö sopii luontaisesti todella hyvin. Toinen ryhmä ovat kylmäkäsittelyä vaativat kasvit. Miksi tehdä kylmäkäsittely hankalasti jääkaapissa, kun se hoituu luonnon omin keinoin?

 

Maanmuokkaus ja kitkeminen kannattaa kuitenkin tehdä huolella, koska kasvualustan työstäminen vasta keväällä haittaisi pienten taimien kasvua. Läpäisevä kasvualusta (hiekansekainen maa) ja kohopenkki on paras, koska silloin kevättalven sulamisvedet pääsevät valumaan läpi eikä seisova vesi vahingoita siemeniä. Muistathan merkitä kylvökset, niin rivit löytyvät keväällä!

 

Gardening

 

Sekä syksyllä että keväällä maa on kosteaa, ja se antaa hyvät eväät kasvuunlähdölle vähentäen kastelun tarvetta. Siemenet itävät aikaisin keväällä lajilleen ominaiseen aikaan, eikä puutarhurin tarvitse pähkäillä, mikä olisi optimaalisin kylvöaika millekin siemenelle. Aikaisin keväällä kylvösten päälle levitetty harso nopeuttaa maan lämpenemistä ja taimien itämistä.

 

Maissipelto

Valkosipulit

 

Olemme koonneet puutarhaosastollemme pöydän, jossa on tarjolla monia syyskylvöön sopivia siemeniä. Kylvöaika on joko aikaisin tai myöhään syksyllä, riippuen siitä, halutaanko siementen ehtivän itää. Siementen lisäksi talvivalkosipulia ja maa-artisokkaa voi istuttaa syksyllä.

 

Kokeillaan syyskylvöä!

 

Ryhmä 1, syyskuussa tai lokakuun alussa kylvettävät siemenet, joiden on tarkoitus ehtiä itää. Kasvit muodostavat lehtiruusukkeen, joka talvehtii. Pikkutaimia kannattaa suojella harsolla tai lehtikatteella ensimmäisinä hallaöinä, että ruusuke ehtii kasvaa. Esimerkkejä lajeista: salaattivuonankaali, pillisipuli, karhunlaukka, rohtosalkoruusu, päivänkakkara, lemmikit, harjaneilikka, tarhaorvokki, maariankello, sinikello ja monet muut kellokukat.

 

Ryhmä 2, lokakuun lopulla tai marraskuussa kylvettävät siemenet,  joiden ei ole tarkoitus itää ennen kevättä. Kylvetään juuri ennen maan jäätymistä. Siemenet itävät keväällä sopivan kosteassa maassa oman aikataulunsa mukaan. Tähän ryhmään kuuluu paljon lajeja, esimerkiksi: kaurajuuri, mustajuuri, porkkana, palsternakka, pinaatti, tilli, persilja, juuripersilja, retiisi, retikka, ruohosipuli, saksankirveli, salaatti, lipstikka, venäjänrakuuna, mäkimeirami, aitokissanminttu, laventeli, kehäkukka, akileijat, päivänhattu, silkkikukka, kaliforniantuliunikko, unikot, lehtosinilatva ja monet muut perennat.

 

Vuodet ja sääolosuhteet vaihtelevat, joten älä laske koko satoa syyskylvön varaan. Se on kuitenkin ehdottomasti kokeilemisen arvoinen juttu!