Sukkahuumaa

Sukankudonta oli syksyn 2018 kantava teema, ajaton ja sydäntä lähellä. Etsintäkuulutimme Suomen supereimmat sukat ja kokosimme niistä näyttelyn. Upeimmat sukat valittiin syyskuun kuluessa yleisöäänestyksellä, jonka tuloksena meillä oli ilo ja kunnia esitellä kaikkein tykätyimmät kilpailutyöt. Eikä tässä vielä kaikki… järjestimme syksyn aikana myös huikean jännittävät  sukankudonnan suomenmestaruuskisat.

Paikalle Kässä-Pussiin saapui noin 60 osallistujaa, toinen toistaan taitavampia ja nopeampia. Hymyt olivat herkässä, mutta neulomaan lähdettiin sopivasti tosimielellä, puikot suihkien ja mitalinkiilto silmissä. Iloinen puheensorina täytti osaston, ja oli mukava huomata, että kisaamassa oli hyvinkin eri ikäisiä sukankutojia. Tunnelma oli katossa.

 

Sukankudonnan SM-kisat

 

Hauskaa kisafiilistä loivat Virkkeen tehtaan ajalta säästetyt osallistujanumerot, joita oli aikanaan käytetty henkilökunnan lasten hiihtokilpailuissa. Suurin osa neulojista kisasi yksin, mutta mukaan mahtui myös useampia joukkueita, jotka saivat vaihtaa osallistujaa lennossa mielensä mukaan. Aikaa yhden sukan neulomiseen oli varattu enintään kolme ja puoli tuntia.

Sukankudonnan SM-kisat

 

Ensimmäiset sukat valmistuivat kisan ainoalta miesjoukkueelta, kun aikaa oli kulunut vain 2 tuntia ja 4 minuuttia. Aivan podiumille saakka Laizkimukset -joukkue ei innovatiivisella työllään yltänyt, mutta tuomaristo muisti heitä erikoispalkinnolla.

Neulonta-ajan lähestyessä loppuaan lähes kaikki sukat saatiin valmiiksi. paljon värejä, erilaisia ideoita, monenlaisia tekniikoita. Kirjoneuletta, palmikkoa, pitsineuletta ja kauniita koristeita. Tuomaristo oli positiivisella tavalla vaikean tehtävän edessä.

 

 

Sukankudonnan SM-kisat

Sukankudonnan SM-kisat

 

Tuomareina toimivat tekstiiliteollisuus Oy:n toimitusjohtaja Niina Kaakkurivaara, käsityön lehtori Minna Lindqvist ja Lankahelvetti-blogin Henna Jokio. Tuomarien pisteyttäessä töitä ja pähkäillessä mitalikolmikkoa, osallistujien puolella hihkuttiin riemusta. Sukan saaminen valmiiksi asti oli suuri saavutus ja antoi aihetta juhlaan. Viereisessä kuvassa Langat solmussa -joukkue iloitsee onnistuneesta kilpailusta.

 

Tuomareina toimivat tekstiiliteollisuus Oy:n toimitusjohtaja Niina Kaakkurivaara, käsityön lehtori Minna Lindqvist ja Lankahelvetti-blogin Henna Jokio. Tuomarien pisteyttäessä töitä ja pähkäillessä mitalikolmikkoa, osallistujien puolella hihkuttiin riemusta. Jo sukan saaminen valmiiksi asti oli suuri saavutus ja antoi aihetta juhlaan. Viereisessä kuvassa Langat solmussa -joukkue iloitsee onnistuneesta kilpailusta.

Sukankudonnan SM-kisat

Iloiset voittajat. Hot Knits -joukkue pokkasi kultaa teknisesti lähes virheettömällä sukalla, jossa mittasuhteet olivat kohdallaan ja värejä oli käytetty kauniisti. Palkinnosta riitti kotiin kärrättävää kahdellekin naiselle. Saavillisen lankaa voitti Eeva-Maija Heikkilä sijoittuen kisassa toiseksi. Hopeaa voitettiin teknisesti taitavalla sukalla, jossa sievä malli, kaunis neulos ja hillitty väri tukivat toisiaan. Lisäksi sukka neulottiin erittäin nopeasti. Pronssisukka oli luova ja omaperäinen. Kirjottu kuvio oli juurikin se piste iin päälle, joka toi Raita Laaksoselle kolmannen sijan kilpailussa. Palkintona hän sai kaksi ämpärillistä lankaa.

 

 

Kisaviikonlopun päättyessä päättyi myös Suomen huikeimpien sukkien äänestysaika. Pääsimme laskemaan annettuja ääniä, ja niitä olikin kertynyt yli viisisataa. Pääosin äänet jakautuivat hyvin tasaisesti, ja niin omaperäisille kuin perinteisille, värikkäille kuin hillityille sukille löytyi omat kannattajansa. Mikä sukkapari oli Sinun suosikkisi?

Ykkössijaa ei kauaa tarvinnut arvuutella, selkeän äänienemmistön saivat kauniit ja herkät kukkakuvioiset sukat, joiden tekijä palkitaan kolmensadan euron lahjakortilla Kässä-Pussiin. Toiseksi äänestettiin myöskin kirjoneuletta, vähän syksyisemmissä väreissä. Hopeamitalisti saa palkinnoksi kahdensadan euron lahjakortin ja pronssimitalisti sadan euron lahjakortin. Kolmannelle sijalle ylsivät paikallisen harrastajan retrohenkiset sukat, joissa on kauniisti yhdistetty sekä virkkausta että neulontaa.

Huikeimmat sukat

PIDETÄÄNKÖ SUKANKUDONNAN SM-KISAT MYÖS TÄMÄN VUODEN SYKSYNÄ? Mitä mieltä Sinä olet? Olitko kisaamassa tai kannustamassa tänä vuonna, vai olisiko ensi vuosi Sinun juttusi? Otamme mielellään vastaan niin risut kuin ruusutkin liittyen kilpailuun ja sen järjestämiseen. Kaikki ideat ja ehdotukset ovat tervetulleita. Jos mielenkiintoa riittää, niin tästähän saattaa tulla perinne…

 

Nimi:

Sähköpostiosoite:

Puhelinnumero:

Sana on vapaa: