Taimiruukut sanomalehdesta

Do it yourself. DIY-ideat ovat trendikkäitä ja kierrätys on in. Perinteisten käsitöiden rinnalla askarrellaan, rakennetaan, sisustetaan ja tuunataan. Tee se itse -puuhat yhdistävätkin huvin ja hyödyn eikä budjetilta vaadita kovin kummia.

 

Tällä kertaa kietaisemme ekohenkiset kierrätysruukut sanomalehdestä. Käytännössä ilmaiseksi. Sanomalehtipotista voit valmistaa juuri sen kokoisen kuin haluat ja materiaalia on aina saatavilla. Ruukku on nopea tehdä, se kestää kastelua, hengittää ja päästää liian kosteuden läpi. Ajan myötä se pehmenee ja maatuu, joten taimen voi istuttaa myöhemmin maahan potteineen päivineen.

 

Sanomalehtipotit

 

Tekotapoja ja ohjeita on toki useampia, mutta alla oleva versio on hyvin simppeli ja nopea sekä helposti muokattavissa. Teipin asemesta ruukun voi kiinnittää myös maatuvalla narulla.

 

Materiaalit: Sanomalehteä, maalarinteippiä ja sakset sekä sopivan kokoinen pullo tai astia, jota käytetään muottina. Pienet potit valmistuvat hyvin esim. öljypulloa apuna käyttäen, isommat vaikka maitotölkin tai lasipurkin avulla.

 

Sanomalehtipotin teko alkaa

 

Leikkaa lehdestä selkätaitos pois, jolloin kerralla valmistuu useita sopivankokoisia arkkeja. Myös maalarinteipistä kannattaa leikellä valmiiksi noin viiden sentin palasia. Ota eteesi 1-3 sanomalehtiarkkia. Kokeilemalla löydät itsellesi mieleisen paksuuden, kuvissa potit on tehty kahdesta päällekkäisestä sivusta ja se toimii hyvin. Taita lehti pituussuunnassa kahtia, ei kuitenkaan aivan puoliksi. Toiseen reunaan jäävästä yksinkertaisesta osuudesta tulee pohja. Jos haluat korkeamman ruukun, taita lehteä vähemmän.

 

Seuraava vaihe ei ole välttämätön, mutta halutessasi potin reunaan ryhdikkään vahvikkeen, käännä lehti ja taita reunasta sentti tai pari. Jos haluat mahdollisimman syvän ruukun, jätä tämä tekemättä.

 

Sanomalehtitaitos

 

Käännä lehti uudelleen ja aseta pullo tai muu muotti kyljelleen sivujen päälle, ei kuitenkaan pohjaosan päälle. Pyöritä kevyesti ja kiinnitä lopuksi sauma maalarinteippipalalla.

 

Potin kieputus

 

Nosta pullo ylösalaisin ja taita pohja paikalleen. Kiinnitä maalarinteipillä. Vedä muotti pois ja ruukku on valmis!

Sanomalehtipotin pohja

 

Vuoraa kasvatusalusta sanomalehdellä tai leikkaa pohjalle pala altakastelumattoa. Asettele potit vieri viereen, jolloin ne tukevat toisiaan. Ruukun ohut paperipohja mahdollistaa altakastelun, vahvistuttuaan juuret kasvavat sanomalehden läpi ja imevät vettä kätevästi alakautta. Pohjana oleva sanomalehti tai matto takaa tasaisen kosteuden.

 

Valmiit potit

 

Täytä ruukut taimimullalla tai haluamallasi kasvualustaseoksella. Perliitti ja/tai vermikuliitti ovat hyvä lisä mullan joukkoon, koska ne kuohkeuttavat ja pidättävät kosteutta.

 

Istutusaika

Sanomalehtipotit

 

Esimerkiksi vanhat jäätelötikut, muoviset kertakäyttöveitset tai maalarinteippi toimivat nimilappuina. Lajikkeet kannattaa kirjata ylös samantien, muuten ne kyllä unohtuvat…

 

Muista nimilaput

kurpitsantaimet sanomalehtiruukuissa

 

Kastele istuttamasi taimet ja siirrä ikkunalle auringon hellittäväksi. Pienet potit kuivuvat suhteellisen nopeasti, joten kastelun tulee olla säännöllistä. Ensin päältäpäin ja juurten vahvistuttua altakastelu.

 

Tukevan alustan ansiosta kasvit on helppo siirtää päiväksi karaistumaan ulos ja nostaa yöksi takaisin sisään. Kasvien kasvaessa ja kesän edetessä taimet voi istuttaa lopulliseen kasvupaikkaan potin kanssa, jolloin juuret eivät vaurioidu.

 

Kätevät ekoruukut

 

Ladattava ja tulostettava potinteko-ohje löytyy tämän linkin takaa. Ihanaa kevättä!