Tunnetko jo teivadelman?

Tämän toukokuun uutuustuotteena puutarhaosastollemme saapui erä herkullista teivadelmaa, joka on risteytetty karhunvadelmasta ja tarhavadelmasta. Se on köynnöstävä, nopeakasvuinen ja runsassatoinen vadelma, joka kasvaa korkeutta jopa useita metrejä kasvukauden aikana. Suuret, pitkulaiset marjat ovat maukkaita ja ne on helppo poimia.

 

Teivadelman hinta

Vadelma viihtyy parhaiten lämpimällä, aurinkoisella ja tuulensuojaisalla kasvupaikalla. Vaatii tuennan, voidaan kasvattaa säleikössä, seinustalla, kasvihuoneessa tai avomaalla. Runsasmultainen, kalkittu kasvualusta, ei seisovaa kosteutta eikä toisaalta liikaa kuivuutta. Ensimmäisinä kasvatusvuosina kohtalaisen runsaasti typpeä. Lannoitteeksi sopivat esim. komposti, kanankakka tai jokin marjaravinne. Vesitalous kasvukaudella runsas, syksyllä niukka.

Sopii parhaiten eteläisimpään Suomeen, mutta erilaisella kasvatustyylillä voidaan kokeilla myös pohjoisempana. Versot suojataan syksyllä pakkaspeitteellä tai ne taivutetaan maahan havujen ja lumen suojaan. Talvisuojaus on suositeltavaa, mutta ei välttämätöntä, testeissä selvinnyt hyvin myös perinteisesti lankoihin kiinnitettynä.

 

teivadelmat korissa

 

Marjoneet versot kannattaa leikata sadon jälkeen syksyllä tai viimeistään keväällä pois. Keväällä mahdolliset kuivat ja kuolleet versot poistetaan ja edellisvuoden versoja jätetään noin 5-8 kpl/taimi. Mikäli talvetus onnistuu, niin sato muodostuu edelliskesän versoihin. Silloin sato valmistuu jo keskikesällä ja on hyvin runsas.

Jos versot paleltuvat, ne voidaan myös leikata kokonaan alas keväällä. Siinä tapauksessa sato muodostuu saman vuoden versoihin, mutta vasta myöhään loppukesällä/syksyllä.

Kannattaa kokeilla! Kuulemme myös mielellämme kokemuksia tämän kiinnostavan puutarhakasvin tiimoilta. Tulostettavan hoito-ohjeen ohjeen voit ladata tästä linkistä.