Vitamiineja versoista

Nyt on minivihreiden aika! Sisusta keittiösi kauniilla ruukuilla ja voimaannu värikkäistä versoista. Helppoa ja herkullista superfoodia! Microgreen-satoa voi leikata jo ensimmäisten sirkkalehtien tai kasvulehtien ilmestyttyä, sekä versot että lehdet syödään. Babyleaf-satoa saadaan, kun lehtien annetaan kasvaa hiukan suuremmiksi. Eikä tietenkään haittaa, vaikka lehdet ehtisivät täyteenkin mittaan.

 

Microgreen and babyleaf

 

Siemen Oy:n uutuusvalikoima pitää sisällään kuusi Microgreen & Babyleaf -siemenpussia. Näiden lisäksi on olemassa paljon muitakin versoviljelyyn sopivia lajeja, ja olemmekin täydentäneet myymälän valikoimaa niillä. Löytyvät siis hyllystä ihan nyt samantien! Ehkäpä tiedät heti, mitä lajeja haluat kasvattaa. Vielä todennäköisemmin kaikki vaihtoehdot eivät ole kovin tuttuja, joten kokosimme Sinulle tietopaketin helpottamaan valintaa.

 

Lehtikaali

 

Ylipäätään kaikki salaattikasvit ovat tärkeitä vitamiinien ja kivennäisaineiden lähteitä. Ne sisältävät runsaasti muun muassa kaliumia, rautaa, kalsiumia, magnesiumia ja folaatteja sekä K-, A- ja C-vitamiineja. Erityisesti tummalehtiset lajikkeet pitävät sisällään myös antioksidantteja, jotka vahvistavat elimistön puolustuskykyä eri sairauksia vastaan. Mitä värikkäämpi (vihreämpi tai punaisempi) kasvi, sitä terveellisempi ja ravitsevampi se yleensä on. Siksi perinteisten vihreiden lehtisalaattien asemesta tai rinnalla kannattaa kasvattaa muutakin.

 

LEHTIKAALI oli pitkään unohduksissa, vaikka vanha kansa on tuntenut sen Suomessakin jo vuosisatoja. Viime vuosina tämä voimavihannes on noussut trendiherkuksi, eivätkä lehtikaalisipsit tai vihersmoothiet taida olla enää tuntemattomia kenellekään. Erilaisia käyttötapoja löytyy hurjasti. Kasvi sisältää yllä mainittujen vitamiinien ja kivennäisten lisäksi B2-vitamiinia, karotenoideja sekä fosforia. Se on myös hyvä proteiinin ja kuidun lähde.

Nuoret lehdet ja versot ovat mietoja, makeita ja herkullisia. Ne eivät vaadi kypsennystä, vaan ovat parhaimmillaan salaateissa ja leivän päällä. Kannattaa kokeilla!

 • Westlandse Herfst: Vihreät versot, mieto kaalin maku.
 • Red Russian: Kauniin punertavat versot. Mieto ja mehukas.

 

Greens

Punaisia ja vihreitä lehtiä

 

MIZUNA eli japaninkaali on aasialainen lehtivihannes. Megan valikoimasta löytyvä lajike on punalehtinen. Maku on mieto, mutta maukas, siinä on häivähdys pippurin ja sinapin potkua. Koristeelliset lehdet antavat ilmettä salaattiin ja makua munakkaisiin, keittoihin ja wok-ruokiin.

 

Kaalien sukuun kuuluva TATSOI on kotimaisen salaattisarjan uudempia tulokkaita. Japanissa sitä kutsutaan vitamiinivihannekseksi. Maku on mieto, mutta aromaattinen ja hienostunut. Mehukkaat, rapeat versot ja lehdet ovat makeita ja ne sopivat käytettäviksi niin tuoreeltaan kuin paistettuna.

 

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. PAK-CHOI eli pinaattikiinankaali tunnetaan myös nimillä paksoi, bok choy, bok choi ja tai sai. Kasvi muistuttaa ulkonäöltään mangoldia, mutta kuuluu nauriskasveihin. Maku on hienostunut ja maukas, jotakin kiinankaalin ja pinaatin väliltä. Sopii käytettäväksi sekä tuoreeltaan että kypsennettynä.

 • Vihreä: Vihreät lehdet, valkoiset lehtiruodit.
 • Ruby F1: Punertavat lehdet, vihreät lehtiruodit.

Sprouts

 

Punajuuren versoja

PUNAJUURIKASTA kasvatetaan useimmiten mukulan vuoksi, mutta myös nuoret versot ja lehdet ovat herkullisia. Bull´s Blood -lajikkeella on tummanpunaiset, vitamiini- ja proteiinipitoiset lehdet. Ne ovat punajuuren makuisia ja mietoja, sopivat hyvin leivän päälle ja salaatteihin.

 

SAREPTANSINAPPI tunnetaan myös kiinalaisena sinappina. Megan valikoimista löytyy violetinpunainen lajike, joka on sekä kaunis että hyvänmakuinen. Voimakas sinappimainen maku, jossa on häivähdys piparjuuren aromia. Toimii mausteena salaatissa ja sopii erinomaisesti aasialaisiin ruokiin. Lajike Red Frills.

 

PINAATTI on kasvimaalta tuttu terveyspommi, mutta se sopii hyvin myös ympärivuotiseen babyleaf-viljelyyn. Pieniä, maukkaita lehtiä on helppo kerätä tuoreeltaan salaattiin, keittoon, lettuihin, piirakkaan tai vaikkapa smoothieen.

 • Mikado F1: Tummanvihreät lehdet.
 • Red Kitten F1: Punaruotinen lajike.
 • Viroflex: Nopeakasvuinen luomupinaatti.

Babysalaatti

Salaattiherkkuja

 

Itse SALAATEISSAKIN on paljon valinnanvaraa ja kaikkia voi viljellä myös sisällä. Löytyy pehmeitä ja rapeita, sileitä ja kurttuisia, keltaisia, vihreitä ja punavioletteja. Mietoja ja maultaan tuttuja, hyvin salaattiin ja leivälle sopivia. Babyvalikoimassamme on kaksi lajiketta, mutta lisää tulee myymälään heti tammikuun lopulla, kun pääosa kevätsiemenistä saapuu.

 • Salad Bowl: Luomu tammenlehtisalaatti. Vaaleanvihreät, hienoliuskaiset lehdet.
 • Red Salad Bowl: Kauniin tummanpunainen tammenlehtisalaatti.

 

RUKOLASALAATTI eli rucola tai sinappikaali on herkullinen, hienoarominen yrttivihannes. Mausteinen, hieman pippurinen tai retiisimäinen maku antaa salaattiin mukavasti potkua miedompien lehtivihannesten lisänä. Sopii myös peston valmistamiseen. Helppo kasvattaa, antaa satoa nopeasti.

 • Rukolasalaatti: Peruslajike, mieto.
 • Villirukola: Maku voimakkaampi kuin tavallisella rukolalla.
 • Wildfire: Villirukola, joka tunnetaan myös wasabirukolana. Voimakas.

 

Kirpakan maukas, sinappiöljyjä sisältävä VIHANNESKRASSI kasvaa vaikka ihan talouspaperin päällä. Superhelppoa! Satoa voi korjata jo ennen kuin viikko kylvöstä on kulunut. Ihan nuoret microversot ovat kaikkein parhaimman makuisia, joten kylvöjä kannattaa porrastaa muutaman päivän välein. Käytetään ainoastaan tuoreena.

 

Herne sopii hyvin versoviljelyyn

 

Ehkä tutuimpiin kasvatettaviin versoihin kuuluvat HERNEET. Ne antavat herkullista makua salaatissa ja leivän päällä sekä sopivat ruoka-annosten koristeluun. Talvisiemenistä löytyy myös näitä vihreitä herkkuja.

 • Norli: Luomu sokeriherne.
 • Avola: Silpoydinherne.
Broccoli, watercress and sunflower
Tässä jutussa esiteltyjen kasvien lisäksi löytyy vielä paljon muita, joita voi käyttää versoviljelyssä. Kuvassa vasemmalla parsakaali (erittäin nopeakasvuinen ja herkullinen), keskellä vesikrassi (maukas ja terveellinen) sekä oikeassa sivussa auringonkukka (maistuva ja helppo kasvattaa). Näitä siemeniä ei vielä löydy myymälästä, mutta ne saapuvat muutaman viikon kuluttua.

 

Eipä sitten kai muuta kuin multapussin hakuun! Lisävaloa pienelle alalle saa helposti pöytälampulla, johon on vaihdettu kasvipolttimo. Valoisa ikkunalautakin toimii. Kastelu hoituu kätevästi sumutinpullolla. Ja itse siemenet, ne odottavat täällä. Tervetuloa tutkailemaan! Viikon-parin sisällä myös versoja pääsee katselemaan ja vaikka maistelemaan, kunhan omat testiviljelmämme itävät. Kuvia ja fiiliksiä luvassa näistä myöhemmin lisää. Kevättä kohti, ihanaa!